Въпреки публичната риторика за пълно взаимно разбирателство, между Киев и Вашингтон нарастват

...
Въпреки публичната риторика за пълно взаимно разбирателство, между Киев и Вашингтон нарастват
Коментари Харесай

Politico: Между Украйна и САЩ нарастват задкулисните разногласия

Въпреки публичната реторика за цялостно взаимно съгласие, между Киев и Вашингтон нарастват подмолните различия по отношение на задачите и сюжетите за преустановяване на войната. За това пише Politico, представен от unian.net, в огромна публикация за проблемите на връзките сред двете партньорски страни.

Например, някои американски политици се тормозят, че Вашингтон дава на Киев прекомерно малко оръжия - единствено за защита.

„ Това просто им дава задоволително, с цел да оцелеят, а не да завоюват? В момента не виждам политика за облага и в случай че няма, какво вършим? “ - подлага на критика политиката на Белия дом, членът на Камарата на представителите Майкъл Маккол.

Служители на президентската администрация на Байдън на собствен ред са раздразнени, че украинското командване реши настойчиво да пази Бахмут, макар явната опасност от неговото обграждане. 

„ Много чиновници на администрацията започнаха да се тревожат, че Украйна изразходва толкоз доста жива мощ и муниции в Бахмут, че може да ги лиши от опцията да стартират огромно контранастъпление напролет “, написа вестникът.

Друг провокиращ фактор за Вашингтон бяха неотдавнашните известия в медиите, че „ проукраинска формация “ е виновна за разрушаването на газопровода „ Северен поток “. 

Твърди се, че американското разузнаване не е разкрило доказателства, че украинските управляващи са взели участие в бойкот на газопроводи, само че администрацията на Байдън е " дала сигнал на Киев ", че е недопустимо да се изнасят " избрани актове на принуждение " от Украйна.

Събеседниците във Вашингтон предават и раздразнението на Белия дом от непрекъснатото гледище на Киев за нови оръжейни доставки. Включително заради обстоятелството, че „ Зеленски не прояви дължимата признателност “.

Американски чиновници споделиха, че Съединени американски щати са дали ясно да се разбере на Киев, че не могат безпределно да финансират Украйна във войната й против Русия. Други обаче означават, че известно противоречие и липса на цялостно единение на мненията са естествени връзки сред партньорските страни.

„ Зеленски е правил остри забележки за Съединените щати и преди (преди пълномащабното навлизане в Руската федерация – бел.ред.) и е изразявал противоречие с Белият дом – обществено и частно – по съответни аспекти, само че това не се е трансформирало или подкопа цялостната поддръжка и партньорство на Съединените щати ", - сподели заместник-директорът на Евразийския център на Атлантическия съвет Шелби Магид.

И въпреки всичко главната " спешна точка " в връзките сред Съединени американски щати и Украйна е гледната точка по какъв начин би трябвало да завърши войната. Вашингтон се съмнява, че Русия ще се помири със загубата на Крим. Американците също имат подозрения, че Украйна по принцип е способна да освободи Крим и Донбас.

" Засега Байдън продължава да се придържа към своя рефрен, че Съединените щати ще оставят всички решения по отношение на войната и мира на Зеленски. Но във Вашингтон се разпространиха клюки какъв брой надеждно ще бъде това решение, защото войната продължава и наближават нови президентски избори ”, обобщава Politico.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР